God sommarsallad med linser och frön
Passar utmärkt till stekt el rökt lax


För 6 personer som tillbehör:
5 morötter
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
2 dl solrosfrön
4 dl puylinser
6 bitar soltorkade tomater
1/2 gul paprika
4 msk olivolja
1,5 msk balsamvinäger
1 knippe färsk persilja och gräslök
1 näve blad och blommor av kryddtagetes till att dekorera
1. Tärna morötter och rödlök smått (brunoise). Fräs upp smör eller olja samt pressad vitlök i en panna och ha ner hacket. Salta och stek på hög värme under omrörning ett par minuter. Ös över i en skål. Ha ner solrosfrön i pannan och rosta dem med lite salt till de börjar knäppa. Ha ner i skålen.
2. Koka upp vatten med salt. När det börjar koka, vrid ner värmen så att det sjuder och ha ner linserna. Låt sjuda ca 15-20 minuter. Slå av vattnet och ha ner i skålen.
3. Strimla soltorkade tomater och tärna paprikan smått. Ha ner allt i skålen och slå över olja och vinäger. Klipp i örter och blanda allt. Smaka av med salt och peppar. Dekorera med små blommor av kryddtagetes och dess gröna, mindre blad.