Lammstek (LCHF)

Den här lammsteken lagade vi till påsk. Mkt mört och gott!

 

1 lammstek utan ben på knappt 1 kg

3-5 vitlöksklyftor

Några kvistar timjan och rosmarin (el 1 msk av varje om det är torkade kryddor)

Ett par matskedar olivolja

Smör och olja till grytan

2 msk fond (vilt eller kalv) eller 2 buljongtärningar (höns eller ox)

Ca 5 dl vatten

Ett par lagerblad

En kvist rosmarin

1-2 dl vispgrädde

Salt och nymalen svartpeppar

 

Gör så här:

Hacka vitlök och färska örter. Lägg dem i en mortel tillsammans med olivolja. Mortla ihop till en salsa. Gör ”hål” lite här och var i steken med en kniv och fyll hålen med salsan.

Hetta upp smör och olja i en gryta och bryn steken runtom på alla sidor, salta och peppra.

Tillsätt fond, vatten, lagerblad och rosmarin och låt koka upp. Sänk värmen och lägg på ett lock. Låt puttra tills innertemperaturen når 60-65° för vackert rosa kött eller 65-70 grader för genomstekt. Ta upp steken och låt den vila.

Vispa ur grytan och späd skyn med vispgrädde. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Skär upp steken och lägg skivorna i såsen.

Servera med en god potatisgratäng/rättikagratäng och en grönsallad.

 
 

 

iminlillavarld.blogg.se

Mat och bakblogg och lite annat.

RSS 2.0