Triologi på choklad

Ingredienser

Vit chokladcrème
2 gelatinblad
100 g mjölk, 3%
150 g vispgrädde
5 g Dansukker Vaniljsocker
50 g äggula
70 g Dansukker Strösocker
150 g vit choklad

Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Koka upp mjölk, grädde och vaniljsocker. Blanda äggula och strösocker. Slå mjölk/gräddblandningen över och värm till 85 °C under omrörning. Tillsätt gelatinet och passera genom en sil. Häll över den hackade chokladen och blanda. Gjut upp i glas och kyl.

Ljus chokladbavarois
2½ gelatinblad
200 g mjölk, 3%
80 g äggula
60 g Dansukker Farinsocker
280 g ljus choklad
220 g vispgrädde, lättvispad

Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Värm upp mjölk, äggula och socker till 85 °C. Tillsätt gelatinet och passera genom en sil. Häll över den hackade chokladen. Kyl krämen till 20 °C. Blanda i hälften av den lättvispade grädden med hjälp av en visp. Byt redskap till en slickepott och vänd ner resterande grädde. Gjut ovanpå den stelnade vita chokladcrèmen och kyl.

Mörk chokladmousse
1 gelatinblad
100 g äggula
1 ägg
100 g vatten
100 g Dansukker Strösocker
550 g vispgrädde
300 g mörk choklad, 64%

Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Blanda ägg, äggula, socker och vatten i en skål, sjud över vattenbad till en temp på 85 °C. Passera ägguleskummet genom sil och vispa kallt i en vispmaskin på mellanväxel. Koka upp 200 g grädde och tillsätt gelatinet. Slå i den hackade chokladen och rör till en slät kräm. Vispa 350 g grädde lätt. När krämen håller 35 °C tillsätt den vispade grädden. Vänd till sist ner ägguleskummet. Gjut upp i glasen ovanpå den stelnade bavaroisen och kyl.

Kakaogelé
3 gelatinblad
225 g vatten
180 g Dansukker Strösocker
50 g Dansukker Glykossirap
75 g kakaopulver, siktad
20 g mörk choklad, hög kakaohalt
150 g vispgrädde

Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Koka upp vatten, socker och glykos. Tillsätt hackad choklad, grädde och den siktade kakaon. Koka upp och låt sjuda i 1 tim. Rör om då och då. Tillsätt gelatinet och sila. Kyl till 35 °C. Gjut ovanpå den stelnade chokladmoussen och kyl.

Dekorering:
Färska hallon

 

iminlillavarld.blogg.se

Mat och bakblogg och lite annat.

RSS 2.0