Sima (mjöd) och sockermunkar

Att bevara traditioner tycker jag är viktigt. Min mamma lagade alltid sockermunkar och sima (enligt finsk tradition) på valborgsmässoaftonen. Här får ni recepten. Siman behöver förberedas ca 4-5 dgr innan valborgs, men sockermunkarna gjorde jag på självaste valborgs då man gärna vill ha de färska.

Sima (mjöd):
8 liter vatten
3 dl farinsocker
7 dl vanligt socker
1/2-1 tsk jäst (litet hörn från jäst paket)
2 citroner russin

Gör så här:
1.Tvätta citronerna. Skala dem och lägg skalen i hinken.

2.Dela citronerna och pressa ur saften i en skål och lägg sedan även citronhalvorna i skålen. Häll farin och vanligt socker i hinken över citronskalen.

3.Koka upp vattnet och låt det bli fingervarmt (37 grader) och häll i hinken. Tillsätt sedan citronsaften, citronhalvorna och jästen och rör om. Låt sedan stå över natten (12 timmar).

4.Sila bort citronbitar och skal och häll sedan siman i flaskor (typ 1,5 liters petflaskor) och tillsätt några russin i varje flaska (när russinen flyter upp är siman klar 1-2 dgr). Fyll inte helt upp, lämna ca 10 cm till korken. Ställ sedan flaskorna i kylen i 3-5 dgr. PS. Om russinen inte flytit upp efter 1-2 dgr, då kan du prova att öppna korken försiktigt och släppa ut luften, i regel flyter russinen upp då)

Sockermunkar:

5 dl mjölk
50 g jäst
2 ägg
1,5 dl socker
2 tsk salt
1 msk kardemumma
100 g smör (rumsvarmt)
13 dl vetemjöl

Att steka i:
kokosfett

Garnering:
strösocker

1.Smula jästen i en bunke.

2.Värm mjölken tills det är fingervarmt och häll över jästen. Rör om tills jästen löser sig.

3.Tllsätt ägg, socker, salt och kardemumma. Vispa tills allt är ordentligt blandat.

4.Tillsätt mjölet i omgångar och knåda degen ordentligt. I slutet kan du tillsätta smöret.

5.Låt degen jäsa i ca 30 min.

6.Kavla ut degen så att den är ca 5mm tjockt och ta ut rundlar med ett dricksglas. Vill du ha hål i mitten, kan du enkelt göra det med fingarna och dra försiktigt tills hålet blir i rätt storlek (provstek först en så ser du hur du vill ha de).

7.Häll kokosfett (en förpackning) i en tjockbottnad kastrull (helst järngryta) och stek munkarna gyllenbruna i fettet. Låt rinna av en liten stund på hushållspapper innan du rullar runt de i strösocker medans de ännu är varma

Trevlig valborg! :)

iminlillavarld.blogg.se

Mat och bakblogg och lite annat.

RSS 2.0