Älgfilé provencale

En lyxig och enkel middag att laga. Till familjen lagade vi ugnsstekt potatis och morötter till. Vill man ha LCHF är blomkålsmos ett enkelt alternativ.
 
 
 


6 personer:
800 g älgfilé
salt
peppar
smör till stekning

Ugnsstekt potatis och morötter (EJ LCHF)
1 1/4 kg potatis
3 medelstora morötter
3 msk olivolja
salt och peppar

Vitlökssmör:
125 g smör
2 pressade vitlöksklyftor
1 stor bunt finhackad persilja

Gör så här:
Putsa filén och gnid in köttet i salt och peppar. Bryn köttet väl runtom i smör. Sänk värmen och efterstek köttet i ca 10 min.
(Stor halvfrusen filé på över 1 kg har en stektid på ca 35 min under lock)

Skala och skiva potatis och morötter. Smörj plåten med olivolja och lägg på potatis och morötter. Krydda med salt och peppar efter smak. Stek i ugnen i ca 225 grader i ca 30 min, tills potatisen fått fin färg och är mjuk.

LCHF-blomkålsmos:
Koka blomkål i vatten tills de är mjuka. Häll bort vattnet och häll sedan i lite grädde och låt allt koka upp igen. Mixa med en stavmixer tills det blir en slät pure. Krydda med lite salt.

Rör ihop ingredienserna till kryddsmöret.

Lägg upp potatis och morötter på ett serveringsfat. Skiva filén i cm-tjocka skivor och lägg dem ien rad på potatisbädden. Klicka kryddsmöret i en sträng över köttet. Smaklig måltid!

iminlillavarld.blogg.se

Mat och bakblogg och lite annat.

RSS 2.0