Lyxig lax med Sandefjordspotatis
LYXIG LAX
UGNSBAKAD LAXFILÉ MED Kokt POTATIS, SANDEFJORDSSÅS, GRÄSLÖKSOLJA, ISAD SPARRIS OCH REGNBÅGSROM.
INGREDIENSER
4 PORTIONER
500 gr Laxfilé Citronpeppar
(eller Regnbågsfilé)
800 g Färskpotatis el delikatesspotatis
100 g Smör
1 dl Crème fraiche
1 dl Grädde
1 st Lime
1 kruka Gräslök
1 dl Rapsolja
60 g Regnbågsrom
1 knippe Sparris
2 msk Dill
GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 180 grader. Koka potatisen med salt och dill.
SANDEFJORDSSÅS – Lägg smör, crème fraiche, grädde och saften från lime i en kastrull och koka lätt.
GRÄSLÖKSOLJA – Mixa gräslök med olja i matberedare. Smaka av med salt.
ISAD SPARRIS – Hyvla sparrisen i tunna skivor och lägg dem i iskallt vatten.
LAXEN – Tillaga laxen i ugn, 180 grader, till en innertemperatur på ca 54 grader, 8-10 minuter.
Mixa Sandefjordssåsen med stavmixer och lägg i den kokta potatisen (hela eller delar). Servera laxfilén med Sandefjordspotatis. Garnera med sparris, regnbågs- rom, gräslöksolja och dill.