Janssons frestelse
Ingredienser
4 port
- 1,5 stora gula lökar
- 750 g fast potatis
- 2 msk smör eller margarin (att steka i)
- 1,5 burkar ansjovisfiléer (à 100 g)
- 3 dl vispgrädde
- 2 msk ströbröd
- 3 msk smör eller margarin (att klicka över)
Så här gör du
- Sätt ugnen på 175˚C.
- Skala lök och potatis. Skiva löken tunt och fräs den i matfettet i en stekpanna.
Skär potatisen i tunna strimlor.
- Varva potatis, lök och ansjovis (spar ansjovisspadet) i en smord ugnssäker form (eller flera små). Potatis i botten och överst. Koka upp grädden.
- Häll på grädden och hälften av ansjovisspad. Strö på ströbröd och klicka över matfettet.
- Grädda i nedre delen av ugnen 11/2-2 timmar. Om den börjar få för mycket färg, täck med aluminiumfolie.