Nötkolapajer
6st stycken, 60 minuter
Pajdeg
3 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
100 g smör, kallt
2 äggulor
Fyllning
2 ägg, stora
3/4 dl strösocker
3/4 dl farinsocker
1 krm vaniljpulver
1/2 krm salt
1/2 dl ljus sirap
75 g smör, rumsvarmt
2,5 msk vispgrädde
75 g hasselnötter (el valnötter), grovt hackade
50 g pekannötter
1. Blanda mjöl, florsocker och tärnat smör till en smulig deg. Tillsätt äggulorna och blanda snabbt samman till en deg. Kavla eller tryck ut degen i formar. Låt stå i kylen, ca 30 minuter.
2. Grädda i 175 grader i mitten av ugnen, ca 10-15 minuter.
3. Vispa samman ägg, socker, farinsocker, vanlij, salt och sirap. Tillsätt smöret och grädden under fortsatt vispande tills det blir en slät smet. Fördela smeten och hasselnötterna(valnötterna) i formarna. Lägg på pekannötterna.
4. Grädda pajen i mitten av ugnen i ytterligare 40-45 minuter. Fyllningen stelnar inte helt. Låt svalna av. Det är gott med en klick lättvispad grädde till.