Älgfärsbiffar

Tänk på att börja med rotfruktsgratängen en så gör du en vanlig potatisgratäng.
4 portioner, 60 minuter
5 msk ströbröd
1,5 dl vispgrädde
0,5 gul lök
500 g älgfärs
1 tsk salt
1/2 tsk torkad timjan
5-6 enbär
1 krm malen muskot
1/2 tsk paprikapulver
1 ägg
smör till stekning
Skysås
2,5 dl vatten
1 dl vispgrädde
2 tsk konc kalvfond
2 msk lingonsylt
salt
strösocker
Tillbehör
Rotfruktsgratäng, se recept
en sallad, lingonsylt
1. Sätt ugnen på 225 grader
2. Blanda ströbröd och grädde i en bunke. Låt dra i 10 minuter.
3. Skala och finhacka löken. Tillsätt lök och färs till ströbrödsblandningen.
4. Stöt samman salt, timjan, enbär, muskot och paprikapulver i en mortel. Rör ner kryddor och ägg, och blanda till en slät färs
5. Forma ganska små biffar av smeten., och bryn dem på båda sidor i en stekpanna med smör. Lägg över i en ugnsform allteftersom. Tillaga i ugnen, ca 15 minuter.
6. Sky: Tillsätt vattnet till stekpannan och vispa. Sila ner skyn i en kastrull. Rör ner grädde, fond, lingonsylt och salt, och låt såsen koka ihop i några minuter. Smaka av med en gnutta socker.
7. Servera biffarna med rotfruktsgratäng (el vanlig potatisgratäng), skysås, sallad och lingonsylt.
ROTFRUKTSGRATÄNG
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala 1 palsternacka,
2 stora morötter,
150 g rotselleri och
500 g potatis.
Skiva rotfrukterna, gärna i en matberedare. Förväll dem i lättsaltat vatten i 10 minuter. Låt rinna av i ett durkslag. Skala, dela och skiva 1 gul lök och stek den mjuk i en stekpanna med smör och rapsolja. Varva rotfrukter, lök, salt och peppar i en smord ugnsform. Häll på 3 dl vispgrädde och 1 dl mjölk. Toppa med 1 dl riven lagrad ost. Tillaga mitt i ugnen, ca 30 minuter.