Älgköttsoppa

 
 

1 kg älgkött med ben
300 g morot (i 1cm tjocka slantar)
100 g palsternacka (i små tärningar)
100 g rotselleri (i 1 cm tärningar)
150 g kålrot (i 1 cm tärningar)
1 grönsaksbuljongtärning
10 cm purjolök (ansad, sköljd och skuren i skivor)
10 svartpepparkorn
10 kryddpepparkorn
300 g skalad potatis, (skuren i stora bitar)
2-3 tsk salt
2 tsk strösocker
1 lagerblad
 
Gör såhär:
 
1. Lägg älgköttet i en gryta, tillsätt vatten så att det täcker köttet och koka upp.
 
2. Skumma av och tillsätt salt, lagerbladet, socker, buljongtärning och pepparkornen.
 
3. Sjud under lock på svag värme tills köttet är mört, knappt 1-2 timmar beroende på styckmingsdetalj, skumma då och då.
 
4. Sila av buljongen och ta bort köttet från benen och skär köttet i lagom stora bitar.
 
5. Här kan man välja om man vill använda buljongen från koket (ger fränare viltsmak) eller så gör du helt ny buljong med vatten och grönsaksbuljongtärningar. El tar lite av båda sorterna.
Koka upp buljongen och tillsätt kålrot och koka upp, sedan morot och koka upp, sedan potatis och koka upp och sen palsternacka och rotselleri och köttbitarna.
 
6. Koka sedan tills grönsakerna är mjuka. 
 
7. Rör i purjolöken och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Fyll på eventuellt med mer vatten.



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

iminlillavarld.blogg.se

Mat och bakblogg och lite annat.

RSS 2.0