Örtkryddade köttfärsjärpar i gräddsås
2 port (Gör dubbelsats för 4 port)
Receptet är från recept.se
Ingredienser:
225 g nötfärs
2 skivor dagsgammal formfranska
1 ägg
3 enbär
0,5 tsk torkad timjan
0,5 tsk salt
1 krm malen vitpeppar
2 msk smör
Gräddsås:
1 dl vatten
0,5 msk koncentrerad kalvfond
1 dl grädde
0,5 msk maizena mörk redning
1 msk lingonsylt
salt, peppar, kinesisk soja
Garnering:
lingon
färsk timjan
Tillbehör :
kokt potatis
ev smörstekta kantareller
Gör så här:
1. Kantskär brödet och tärna i mindre bitar. Vispa ägget lätt med gaffel. Stöt enbären i en mortel. Tillsätt bröd och kryddor i det uppvisade ägget, låt ligga tills brödet mjuknat.
2. Tillsätt färsen och arbeta allt smidigt. Forma till små, avlånga järpar och lägg de på en vattensköljd skärbräda.
3. Stek järparna runt om i smör i stekpanna i 6-8 min. Ta upp järparna.
4. Sås: Vispa ur stekpannan med vatten. Tillsätt fond och grädde, låt koka upp och vispa i maizena sås redning. Smaka av med med lingon, salt, peppar och soja. Lägg ner järparna i såsen.
5. Strö över några lingon och garnera med timjan. Servera med kokt potatis och gärna lite smörstekta kantareller.
