Lenas polkagris-salmiak cheesecake
Botten:
10 - 12 st digestivekex
50 g smör
400 g Philadelphiaost
2 dl creme fraiche
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
ca 1 tsk salmiakpulver
Garnering:
Krossade polkagrisar
Krossa kexen i mortel eller matberedare.
Smält smöret och blanda med kexen.
Tryck ner smuldegen i botten på en rund form med löstagbar kant (ca 24 cm diameter).
Ställ i kylen.
Under tiden förbereder du fyllningen.
Lägg gelatinet i vatten ca 5 min.
Blanda Philadelphiaosten, creme fraiche, socker och vaniljsocker till en slät smet.
Värm lite vatten och lägg i gelatinbladen och låt dem smälta.
När blandningen svalnat något, häll ner den i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning.
Ta ut formen från kylen och häll i fyllningen.
Släta till ytan och ställ tillbaka i kylen ca 4 timmar. FÄRDIG!
Tips på "glasyr" till cheesecaken:
1 gelatinblad
2 msk socker
4 msk vatten
2 passionsfrukter
(rivet skal från en citron)
Lägg gelatinet i vatten 5 minuter. Hetta upp socker och vatten i kastrull.
Lägg i gelatinet och låt smälta, skrapa ner innehållet ur passionsfrukterna (inte hinnorna).
Blanda ordentligt och låt svalna.
Detta kan hällas på när cheesecaken stått i kylen ca 1 timme.