Kålpudding (VV)
4 port
1½ dl kokt vitt ris
800 g vitkål
smör
2 msk sirap
½ tsk salt
1 dl vatten
1 gul lök smör
300 g blandfärs el nöt el älgfärs
1 tsk salt
1 krm peppar
1 ägg
1 dl mjölk
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C. Skär bort stocken på kålhuvudet och skär kålen i bitar. Fräs kålen i smör i en stekpanna, gärna i omgångar. Ringla över sirap och salta, fräs lite till. Lägg ihop all kål i stekpannan och häll på vattnet. Låt koka tills vattnet kokat bort.
Skala och finhacka löken. Fräs löken mjuk i smör i en stekpanna. Blanda riset med lök, färs, kryddor, ägg och mjölk. Lägg hälften av kålen i botten på en smord ugnssäker form. Bred ut färsen och lägg på resten av kålen. Eller så blanda allt går också bra. Grädda i mitten av ugnen ca 45 min.
Servera med kokt potatis och lingon.
VV: Totalt per portion blir det 6 SP, lägg ev till SP för det matfett du använder vid stekningen. Lägg till SP för potatis och lingonsylt.