Blomkålsgratäng med bacon (LCHF, VV)
4 port
1 blomkålshuvud
1/2 gul lök
1-2 pkt bacon
4 dl creme fraiche 15%
1 dl grädde 15%
2 msk röd pesto salt och peppar
Ca 1 dl riven ost till gratinering 10%
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skär lagom stora buketter från kålhuvudet. Koka upp vattnet och lägg ner blomkålsbuketterna i saltat vatten
3. Finhacka el riv löken och klipp baconet. Fräs sedan baconet klart i en stekpanna och lägg ner löken som ska fräsas glansig.
4. Vänd ner grädde och creme fraiche i baconröran och låt det sjuda upp och småputtra någon minut. Smaka av med salt, peppar och lite pesto .
5. När blomkålen är lagom mjuk / lite tuggmotstånd så tar du upp den och lägger i en ugnssäker form, det ska täcka hela botten. Häll sedan över baconröran och riv sedan rikligt med ost över. Gratinera tills gratängen fått en fin färg ca 15 minuter
Den här peston använder jag helst. Den är kryddig och smakrik.
VV Flex: Med endast 1 pkt bacon, 15%ig grädde och cremefraiche. 10%ig ost. OBS! 3 dl creme fraiche i denna beräkning, så blir det 13 sp/port
LCHF: Ta de fetare alternativen vad gäller ost, grädde och cremefraiche och två pkt bacon.