Köttfärs- och vitkålsgratäng (LCHF)

 
 
 
4 portioner
 
700 g vitkål
120 g smör
500 g nötfärs, el annan färs
1 tsk salt
1 tsk lökpulver
1 krm peppar
30 ml chilipulver, eller tacokrydda
1 msk rödvinsvinäger el vitvinsvinäger
50 g salladslök el purjolök, strimlad
300 g riven ost, smakrik
200 g grönsallad
 
1. Strimla vitkålen (använd matberedare så går det smidigt)
 
2. Stek vitkålen i 100 g smör i en rejäl stek- eller wokpanna på medelhög värme utan att kålen får alltför mycket färg. Det tar en stund för kålen att bli mjuk.
 
3. Krydda och tillsätt vinägern. Lägg i sallads-/purjolöken. Rör om och stek ytterligare ett par minuter. Lägg kålen åt sidan tills vidare.
 
4. Smält resten av smöret i samma panna. Bryn färsen och stek till det mesta av köttsaften kokat bort. Sänk värmen något.
 
5. Lägg tillbaka vitkålen och värm upp. Smaka eventuellt med lite mer salt och peppar. Ställ åt sidan.
 
6. Sätt ugnen på 200 grader och ta fram en ugnsform. Blanda 2/3 av osten i köttfärs- och vitkålsröran och häll i formen.
 
7. Strö över resten av osten och grädda 15-20 min eller tills gratängen fått fin färg.
 
8. Servera gärna med en rejäl grönsallad.
 
 
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

iminlillavarld.blogg.se

Mat och bakblogg och lite annat.

RSS 2.0