Marängtårta (LCHF)
Ingredienser (ca 12 bitar)
Botten:
100 g rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker (1,25 dl Ica sötströ om LCHF)
5 st äggulor
4 msk mjölk el grädde
2 dl vetemjöl (byt till 1 dl mandelmjöl och 0,5 dl pofiber om LCHF)
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker (1 tsk vaniljpulver om LCHF)
Maräng:
5 st äggvitor
2,5 dl strösocker (ca 1,25 sötning om LCHF)
50 g pinjenötter (går bra att utesluta nötterna el ersätta med ex flagad mandel)
Fyllning:
3 dl vispgrädde
2 dl lemon curd
0,5 l hallon, cirka
eller vill du göra det enkelt tar du bara vispgrädde och jordgubbar som fyllning.
Så här gör du
Tillagningstid ca: 50 minuter
- Botten: Sätt ugnen på 150 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna.
- Vispa smör och socker poröst. Rör ner en äggula i taget. Tillsätt mjölken och sist mjölet som blandats med bakpulvret. Rör till en jämn smet.
- Marängen: Vispa vitorna med hälften av sockret till fast skum. Vispa ner resten av sockret.
- Bred ut smeten till bottnen i långpanna med bakplåtspapper, 30 x 40 centimeter. Bred över marängen toppigt. Strö på pinjenötterna.
- Grädda i nedre delen av ugnen cirka 35 minuter. Lyft kakan ur långpannan och låt den svalna. Lossa kakan med en pannkaksspade och låt den sedan kallna på pappret.
- Lägg ihop tårtan: Dela kakan på mitten. Vispa grädden. Rör lemon curd mjuk och vänd ner den i grädden. Lägg ihop bottnarna med citrongrädde och hallon emellan. Garnera gärna med extra hallon.

Det här får bli midsommartårtan i år. Receptet fick jag av en väninna.