Mockarutor / Kärleksmums
Idag blir det en "bakardag" här hemma för imorgon ska vi ha en liten studenfikabjudning. Så jag tänkte bl a bjuda på klassiska mockarutor som även kallas kärleksmums. Mjuk kaka som bakas i långpanna och glaseras med en chokladglasyr. Mycket goda rutor. Detta recept hittade jag på recept.se
Portioner ca 15-30 st beroende på hur stora rutor man skär
Ingredienser:
•150 g smör
•2 st ägg
•3 dl strösocker
•3 tsk bakpulver
•2 tsk vaniljsocker
•3 msk kakao
•1.5 dl mjölk
•4.5 dl vetemjöl
Glasyr:
•50 g smör
•2.5 msk (färdigbryggt) starkt kaffe •eller 2.5 msk vatten och 0.5-1 tsk snabbkaffepulver
•1 msk kakao
•2 tsk vaniljsocker
•3 dl florsocker
Garnering:
•1-2 dl kokosflingor
Utrustning du behöver:
• 1 st ugnsform ca 25x35 cm med minst 3 cm hög kant
• elvisp
Gör så här:
1.Sätt på ugnen på 225°C.
Ta fram en ugnsform, ca 25 x 35 cm med minst 3 cm hög kant.
Smörj den med smör och bröa med ströbröd eller kokosflingor. Du kan också klä formen med bakplåtspapper.
2. Smält smöret och låt svalna.
3.Knäck äggen och häll på sockret i en bunke. Vispa till en ljusgul pösig smet, gärna med elvisp.
4.Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kakao. Kakaon kan siktas om den är klumpig. Vispa till en jämn smet, använd gärna elvispen.
5.Tillsätt mjölk, vetemjöl och det smälta smöret. Blanda till en jämn smet, använd en slev eller kör med elvisp på lägsta hastighet. Vispa inte längre tid än att det är blandat.
(Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och du tar för mycket. Häll istället upp mjölet i litermått eller väg det.)
6.Bred ut smeten i formen.
7.Grädda i nedre delen av ugnen i 225°C i 10-15 minuter. Gör under tiden glasyren.
Låt kakan svalna under bakhandduk tills glasyren är klar. (Det spelar ingen roll om kakan är varm eller har svalnat helt när du breder på glasyren.)
Glasyr och garnering:
8.Smält smöret till glasyren i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt resten av ingredienserna till glasyren: kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker. Rör ihop till en jämn smet.
Om glasyren blir för tjock tillsätt mer kaffe eller vatten, men tänk på att det bara behövs små mängder vätska för att göra stor skillnad. Blir glasyren för tunn kan man tillsätta mer florsocker. Glasyren ska vara lagom tjock så att den går lätt att breda ut i ett jämnt lager på kakan.
(Kakaon kan siktas för att slippa klumpar, men det brukar gå bra att vispa bort.)
(Istället för färdigbryggt kaffe går det bra med snabbkaffepulver och vatten.)
9.Bred glasyren över kakan medan glasyren fortfarande är varm. (Om kakan är varm eller kall spelar ingen roll.)
Strö över kokosflingor.
Låt stå tills glasyren stelnat. Har du bråttom - ställ kakan kallt så går det fortare.
10.Skär kakan i fyrkantiga bitar. Ät direkt eller lägg i en burk. Går bra att frysa.
Portioner ca 15-30 st beroende på hur stora rutor man skär
Ingredienser:
•150 g smör
•2 st ägg
•3 dl strösocker
•3 tsk bakpulver
•2 tsk vaniljsocker
•3 msk kakao
•1.5 dl mjölk
•4.5 dl vetemjöl
Glasyr:
•50 g smör
•2.5 msk (färdigbryggt) starkt kaffe •eller 2.5 msk vatten och 0.5-1 tsk snabbkaffepulver
•1 msk kakao
•2 tsk vaniljsocker
•3 dl florsocker
Garnering:
•1-2 dl kokosflingor
Utrustning du behöver:
• 1 st ugnsform ca 25x35 cm med minst 3 cm hög kant
• elvisp
Gör så här:
1.Sätt på ugnen på 225°C.
Ta fram en ugnsform, ca 25 x 35 cm med minst 3 cm hög kant.
Smörj den med smör och bröa med ströbröd eller kokosflingor. Du kan också klä formen med bakplåtspapper.
2. Smält smöret och låt svalna.
3.Knäck äggen och häll på sockret i en bunke. Vispa till en ljusgul pösig smet, gärna med elvisp.
4.Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kakao. Kakaon kan siktas om den är klumpig. Vispa till en jämn smet, använd gärna elvispen.
5.Tillsätt mjölk, vetemjöl och det smälta smöret. Blanda till en jämn smet, använd en slev eller kör med elvisp på lägsta hastighet. Vispa inte längre tid än att det är blandat.
(Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och du tar för mycket. Häll istället upp mjölet i litermått eller väg det.)
6.Bred ut smeten i formen.
7.Grädda i nedre delen av ugnen i 225°C i 10-15 minuter. Gör under tiden glasyren.
Låt kakan svalna under bakhandduk tills glasyren är klar. (Det spelar ingen roll om kakan är varm eller har svalnat helt när du breder på glasyren.)
Glasyr och garnering:
8.Smält smöret till glasyren i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt resten av ingredienserna till glasyren: kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker. Rör ihop till en jämn smet.
Om glasyren blir för tjock tillsätt mer kaffe eller vatten, men tänk på att det bara behövs små mängder vätska för att göra stor skillnad. Blir glasyren för tunn kan man tillsätta mer florsocker. Glasyren ska vara lagom tjock så att den går lätt att breda ut i ett jämnt lager på kakan.
(Kakaon kan siktas för att slippa klumpar, men det brukar gå bra att vispa bort.)
(Istället för färdigbryggt kaffe går det bra med snabbkaffepulver och vatten.)
9.Bred glasyren över kakan medan glasyren fortfarande är varm. (Om kakan är varm eller kall spelar ingen roll.)
Strö över kokosflingor.
Låt stå tills glasyren stelnat. Har du bråttom - ställ kakan kallt så går det fortare.
10.Skär kakan i fyrkantiga bitar. Ät direkt eller lägg i en burk. Går bra att frysa.
