Karjalan paisti
Min mor brukade laga den här traditionella finska köttgrytan och jag är glad att hon delade med sig av receptet.
1 kg nötkött( i grytbitar)
1 kg griskött (i grytbitar)
1 gul lök
1 morot
1 liten bit kålrot
12 kryddpepparkorn
2 tsk vitpeppar
2 lagerblad
1 msk salt
vatten till hälften av grytan, eller så att det nästan täcker köttet.
Gör så här:
1: Hacka löken, skär grytbitarna i mindre bitar om de är stora ca 1,5 cm. Skiva moroten och skär kålroten i små små tärningar.
2. Blanda allt kött, grönsaker och kryddor i en gjutjärnsgryta eller emaljgryta, Häll på vattnet. Sätt på lock
3. Sätt i ugn 200 grader i ca 1,5 timme. Rör om då och då.
Sänk sedan värmen till 150 grader och låt grytan stå ytterligare en timme. Klart att serveras!
Gott att servera till: Potatis/mos eller grönsaksmos, med inlagda rödbetor/ugnsstekta rödbetor och inlagd smörgåsgurka.
1 kg nötkött( i grytbitar)
1 kg griskött (i grytbitar)
1 gul lök
1 morot
1 liten bit kålrot
12 kryddpepparkorn
2 tsk vitpeppar
2 lagerblad
1 msk salt
vatten till hälften av grytan, eller så att det nästan täcker köttet.
Gör så här:
1: Hacka löken, skär grytbitarna i mindre bitar om de är stora ca 1,5 cm. Skiva moroten och skär kålroten i små små tärningar.
2. Blanda allt kött, grönsaker och kryddor i en gjutjärnsgryta eller emaljgryta, Häll på vattnet. Sätt på lock
3. Sätt i ugn 200 grader i ca 1,5 timme. Rör om då och då.
Sänk sedan värmen till 150 grader och låt grytan stå ytterligare en timme. Klart att serveras!
Gott att servera till: Potatis/mos eller grönsaksmos, med inlagda rödbetor/ugnsstekta rödbetor och inlagd smörgåsgurka.