Tjälknöl med gratäng

Lovade återkomma med recept på tjälknöl. Jag och maken är inne i en sockerfri vecka, så till oss gjorde jag broccoligratäng till. De övriga i familjen fick potatisgratäng till. För att lyxa till lite extra åt vi vispgrädde med hallon och blåbär till efterrätt.
 
Tjälknöl   10-12 port, Ugn 75-100 grader
 
Ca 1,5 kg fryst benfritt nöt-, älg- el hjortkött.
(Jag hade en stor 3 kg:s älgstek. Lagade den hel över natten och delade den sedan på morgonen i två delar)
 
Norrländs tjälknöl görs av fryst kött som steks otinad i låg ugnsvärme och därefter läggs i en kryddad saltlag.
Metoden passar särskilt bra för köttbitar för ca 1,5 kg av mindre mört nöt- och älgkött t ex från bog el ytterlår.
Lägg det frysta köttet otinat i en ugnssäker form (flera köttbitar kan läggas i ugnslångpanna och stekas samtidigt). Sätt in köttet i nedre delen av ugnen. Stick in en köttermometer när köttet tinat efter 2-3 timmar. Spetsen på termometern ska placeras mitt i den tjockaste delen. Låt köttet stå i ugnen 7-10 timmar. När köttermometern visar 60 grader är köttet rött inuti, vid 70 grader är det rosa och vid 75 grader helt genomstekt.
 
Koka lagen 3-4 minuter. Låt det svalna lite. Lägg det varma köttet i en bunke. Häll över lagen, som ska täcka köttet. Låt det svalna lite. Täck över och ställ det kallt ca 5 timmar. Ta upp köttet och förvara det utan lag. Skär köttet i tunna skivor.
 
Kryddat saltlag:
 
1 liter vatten
1 dl salt
1 tsk socker
1/2 tsk krossad svartpeppar
1 smulat lagerblad
15 krossade enbär
 
(Jag fick göra dubbelsats att lagen för att täcka 3 kg kött).
 
Tips: Fryst, benfri, färsk skinka kan tillagas på samma sätt, ta då 3/4 dl salt till lagen och bytt enbären mot 1-2 tsk timjan)
 
Broccoligratäng:(Jag gjorde dubbelsats)
 
500 g fryst broccoli
3 dl riven västerbottensost
2 ägg
1 dl grädde
 
Koka upp broccolin, låt koka ca 5 min, låt ånga av.
Vispa ihop ägg, grädde och ost.
Fördela broccolin i en smord form.
Häll över gräddblandningen och grädda i ugn 225 g i ca 20 min
eller tills den fått fin färg.
 
 
 
 
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

iminlillavarld.blogg.se

Mat och bakblogg och lite annat.

RSS 2.0