Pasta- och köttfärssåsgratäng
Detta recept blev ca 4 portioner.
1,5 liter kokt pasta
1 liter köttfärssås (ex överbliven köttfärsås, annars finns recept här nedan)
2 dl riven ost
Köttfärssåsen:
500 g nötfärs
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
1 dl ajvar relish
ca 500 g krossade tomater
1-2 matskedar tomatpuré
1 dl creme fraiche
Bong Scharlottenlöksfond alternativt Bong Italiensk Kalvfond
½ köttbuljongtärning (kan uteslutas)
Salt, svartpeppar, timjan, vitlökspulver, oregano, basilika (fryst eller färsk)
smör till stekning
Hacka lök,vitlök och paprika och fräs i smör några minuter. Tillsätt köttfärsen och blanda runt. Häll krossade tomater, halv köttbuljongtärning och en skvätt scharlottenlöksfond. Krydda med salt, peppar, oregano, torkad timjan och extra vitlökspulver om det behövs. Blanda i rikligt med basilika och låt sedan köttfärsåsen stå och puttra minst 30 minuter. Tillsätt lite vatten om allt för mycket vätska kokar bort.
Bong Scharlottenlöksfond alternativt Bong Italiensk Kalvfond
½ köttbuljongtärning (kan uteslutas)
Salt, svartpeppar, timjan, vitlökspulver, oregano, basilika (fryst eller färsk)
smör till stekning
Hacka lök,vitlök och paprika och fräs i smör några minuter. Tillsätt köttfärsen och blanda runt. Häll krossade tomater, halv köttbuljongtärning och en skvätt scharlottenlöksfond. Krydda med salt, peppar, oregano, torkad timjan och extra vitlökspulver om det behövs. Blanda i rikligt med basilika och låt sedan köttfärsåsen stå och puttra minst 30 minuter. Tillsätt lite vatten om allt för mycket vätska kokar bort.
Häll pastan och köttfärssåsen i en ugnsform. Rör om. Riv ost över och grädda gratängen i 225 grader, 13-15 min mitt i ugnen, tills den är genomvarm och osten börjar bubbla.
