Köttfärslimpa, traditionell (VV)


1 kg köttfärs (jag tog älgfärs)
1 gul lök
2 ägg
1 dl ströbröd
1,5 dl mellanmjölk
1 dl grädde (jag tog milda mat extra 4%)
2,5 tsk salt
1 tsk vitpeppar
25 g smör
1,5 tsk soja kinesisk
Gör så här:
1. Blanda ströbröd, mjölk och grädde samt hälften av saltet och peppar i en skål. Knäck i äggen. Blanda väl och låt massan stå och dra ett par minuter.
2. Skala och riv löken och häll den i skålen. Tillsättt köttfärsen och blanda väl. Tillsätt successivt resten av saltet och pepparn, så att det fördelas jämnt i köttfärssmeten.
3. Dela upp smeten i tre lika stora delar och forma tre limpor av dem.
4. Lägg limporna på bakplåtspappersklädd plåt.
5. Smält smöret i en kastrull och blanda i sojan. Pensla köttfärslimporna med smör/soja blandningen och grädda 200 grader i ca 40min.
6. Den buljong som bildas i formen, till följd av ugnsstekningen kan tas tillvara för en gräddsås. (Gräddsås i separat recept här på bloggen)
VV: 5sp/portion. Lägg till extra sp för potatis och ev gräddsås.